Mi az a TRX?

Manapság szinte hetente találkozunk valami újdonsággal a fitnesz terén és laikusként nehéz eldönteni, melyik az az eszköz, vagy edzésforma, ami biztos szakmai alapokon nyugszik, hosszú távú és valós eredményt nyújt. Mielőtt edzésmódszert választunk, érdemes preventív szempontokat is figyelembe venni, illetve, hogy melyik edzésből tudok a legtöbbet profitálni a mindennapi életben.

A funkcionális tréning a fitnesz hazájában, az Egyesült Államokban már óriási népszerűségnek örvend. Ennek számos oka van – minimális eszköz és helyigény, látványos eredmények, széleskörű felhasználás – de ami talán mindennél jobban alátámasztja a létjogosultságát az a szemléletmód, amivel megközelíti a testmozgást. A testet és az izmokat a mindennapi élet kihívásaira készíti fel, nem az izomépítés a lényeg, hanem a kiegyensúlyozott, stabil és terhelhető teljes izomzat. A módszer a test természetes képességeit erősíti és emeli ki.
iStock_000020707499Small-e1347144725945

Honnan ered?

Eredetileg a rehabilitációban használták gyógytornászok, terapeuták sportsérülésből származó műtétek utáni betegeknél. A módszer lényege, hogy az egyes izomcsoportokat nem izoláltan, hanem különböző mozgásmintákba integrálva erősítik. Ezért „integrált tréning”-ről is beszélhetünk. Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban megmozgatják, ezáltal teljesítmény javul, és a hétköznapokban „funkcionálisabban” működhetnek.

Hogyan kezdjek neki?

A funkcionális tréninget személyi edzéseken, úgynevezett semiprivate(2-3 fő + 1 edző) edzéseken és kiscsoportos órákon (6-8 fő) tartják. Sok edzőteremben vannak csoportos TRX órák, és sok személyi edző is használj a TRX-et.

TRX_STS2

Hogy mi is az a TRX – a funkcionális tréning egyik legnépszerűbb eszköze: TRX

A TRX sikere egyszerűségében és hatékonyságában rejlik. A 70 dkgos heveder-rendszer lényegében egy mobil edzőterem, amit bárhova magaddal tudsz vinni és bárhol tudod használni. A TRX-szel végtelen számú gyakorlat végezhető és az egész testet meg lehet vele mozgatni. A TRX-es edzésnél a saját testünket használjuk ellenállásként és az intenzitást is mi magunk határozzuk meg, így lehetséges, hogy ugyanazt az eszközt használja egy elit katona és egy modell is. Egy TRX-es edzés sokkal intenzívebb, mint egy cardio edzés, sokkal több kalóriát égetünk el rövidebb idő alatt és az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy az edzés utáni regenerációra (a szervezetünk visszaállása az egyensúlyi állapotba) legalább annyi kalóriát égetünk el, mint edzés közben. Egy zsírégető cardio edzés utóégető hatása ehhez képest minimális. Ez az oka, hogy Jennifer Lopez, Mary J. Blige, Gissele Bundchen vagy itthon a vízilabda válogatott mellett Szabó Győző és Kamarás Iván is a TRX-et választotta.

Réti Ildikó
TRX Trainer
+36-20-353-69-82
www.hifitness.hu