Lakodalmi ülésrend – Mit lehet és mit nem?!

Az éttermi ülésrend összeállítása körül, két alapvető lehetőség merül fel. Az első lehetőség a vendégek szabadon választott helyekre ülnek, mindenki ahová szeretne, ez egy kis létszámú, vagy vidéki esküvőnél még belefér. De egy nagyobb lakodalomban már szükség lehet az éttermi ülésrendre. de mielőtt nekilátunk, egy utolsó ellenőrzést végezzünk a vacsorára is aktuális vendégek listáján. Ha ez megvan, akkor keressük fel az éttermet, vagy az esküvő szervezőnket, és gondoljuk át az asztalok elrendezését, mivel ez függ az étterem nagyságától, vendégek számától, ezért ez minden esetben más és más. a leggyakoribb elrendezések az U és T alak, de a körasztalos, és egyéb lehetőségek is szóba jöhetnek. Ha megvagyunk az asztalok elrendezésével, elkezdhetünk gondolkodni az ülésrenden.
teritékAz Ifjú pár mindig egy feldíszített központi részen, kiemelve foglal helyet, és az Ara mindig a vőlegény jobb oldalán ül. Majd az Örömszülők következnek, a Vőlegény oldalán az Ő szülei, az Ara oldalán a Menyasszony szülei foglalnak helyet. Őket követik a tanuk, testvérek, nagyszülők, és a kiemelt vendégek, vőfély, pap.

A maradék helyet kell felosztani a vendégek között. Itt is sok szempontra kell odafigyelni, a gyerekes családokat például érdemes egymás mellet elhelyezni, míg az idősebbeket, fiatalokat szintén. A kialakult ülésrendről megfelelően kell tájékoztatni. Erre bevált és igen elegáns szokás, a névjegykártya, minden asztalra. De vannak más lehetőségek is, pl.: a bejáratnál, kiemelve, így a vendégek érkezésnél megnézhetik ki hova üljön. Egy szó, mint száz, az ülésrend elkészítése sem olyan egyszerű feladat, mint aminek látszik.

Külső helyszíni szertartás

real-weddings-santa-barbara-seaside-wedding-629Mostanában egyre inkább divatba jött az, hogy a szertartást nem a házasság kötő teremben, hanem egy külső helyszínen tartják meg. Ez egyedi meghitt szertartást eredményez, ám ehhez megfelelő helyszínt is kell választani, megfelelő adottságokkal. Nem ajánlott ez a megoldás, ha a vendégek egy része nem hivatalos a vacsorára, mivel kellemetlenségek származnak belőle. gondoskodni kell a hangtechnikáról, rossz idő esetén zárt vagy fedett helyről, valamint nyáron kánikulában árnyékos helyről. fontos hogy megfelelő mennyiségű ülőhelyet és ahhoz elég teret tudjon szolgáltatni a helyszín. A külső szertartás elengedhetetlen kelléke a virágkapu, amely alatt átvonul az ifjú pár. Érdemes kikérni szakemberek tanácsát a szabadtéri esküvővel kapcsolatban. Egy biztos, fotózás szempontjából nagyon elegáns szertartást eredményez, amely emlékezetes lesz! A kocsikázástól, mászkálástól is megkíméljük a vendégeket!