Borítékba rejtett csodák

Fiókomat rendezgettem, rendszereztem mikor kezembe kerültek az elmúlt években kapott esküvői meghívók tucatjait. Magam is meglepődtem, ugyan miért tartottam meg őket, és most is feltett szándékom volt kidobni mind egy szálig. De nem ment. Ismertem a főszereplőket még vad facér korukból, s most már házasok… a meghívóba rejtve archiváltam egy-egy fotót, egy szalvéta darabot és had ne folytassam még miféle kacatokat.
INF048Persze valamennyi más és más volt… Az első pár szigorúan fehér volt, arany betűkkel, galambos, gyűrűs motívummal, ahogy kell, majd jöttek a különlegesebbek, az egyre újabbak, amik inkább illetek az ifjú párhoz, mint azok a habos-babos klasszikus verziók. Az újhullámosok egyik első példánya volt egy üde zöld kompozíció – mely mellesleg az esküvő színe is volt – Azóta természetesen már mindenki merészebben használja a színeket, sőt nemzetközi trendekben már egyre merészebb grafikai megoldásokkal is előállnak a szervezők. A fekete alapon fehér rokokó mintás daraboktól, a mély lila csipkés rátéttel, a bohém zöld, pink növénymintával és a buja piros és arany duettje is megtalálhatók a kínálatban.

European-Laser-Cut-Delicate-Butterfly-Invitation-Card-2016-Elegant-White-Customized-Party-Event-Wedding-Free-EnvelopeNa de nem csak a színek változtak de, változott az anyag is. gyűjteményem soron következő darabja már pausz-papírral egészült ki. Ezen az új formán a pauszon olvastam a meghívó szövegét, és a háttérben a szerelmes pár kartonra nyomtatott képe sejlett fel. Ez volt az egyik legszemélyesebb darab, az e3gyik nagy kedvenc, s ahogy láttam nem csak az enyém, mivel azóta összefutottam több hasonló megoldású meghívóval is, a lehető legváltozatosabb grafikai megoldásokkal párosítva.

elegant-wedding-invitationsS ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt időszakban a meghívók formavilága is nagy változásokon ment át. Erre volt gyönyörű példa az a kis üvegfiola és organza zsákocska, ami a fiókom bal sarkában várakozott. A régi időket idéző, igazán romantikus forma a tekercs, melynél a pauszra, vagy más nem túl nehéz papírra nyomtatott meghívót elegánsan feltekerjük és szaténszalaggal átkötjük. Ezt a tekercset már akár önmagában is kézbesíthetjük,de egy üvegfóliába rejtve tovább fokozhatjuk a hatást, hogy az igazi ünnepi hangulatú organza zsákokról már ne is beszéljek.

elegant-wedding-invitation-samples-slzibjzeEnnyit a fiókom kincseiről, és egy röpke túra idejére kukkantsunk ki a nemzetközi piacra: Milyen meghívók várnak ránk a tengerentúlon? Igazi grafikai bravúrként említeném a Casablanca korabeli poszterének meghívóvá alakítását, melyben természetesen Bogart helyett a vőlegény,Bergmann helyett a menyasszony pózolt, a szokásos stáblista helyett pedig az esküvő és a lakodalom részletei szerepeltek. Hasonló elven működtek a fóliázott képeslapok, melyeken a szerelmes párról egy magazinszerű sztárfotó és persze az esküvő adatai szerepeltek.

Egy szó mint száz, ma már nyugodtan elrugaszkodhatunk a hagyományos meghívóktól, a nyomdák rengeteg újszerű és fiatalos mintát tartogatnak az ifjú párnak, csak győzzünk válogatni.