A bor csökkenti a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatát

Az a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő páciens, aki megiszik a vacsorához egy pohár bort, javíthatja a vércukor- és lipidprofilját – derül ki egy viszonylag kevés résztvevővel lezajlott, kétéves izraeli vizsgálatból.

A CASCADE elnevezésű kutatás, amely két izraeli egészségügyi központ 224, kontrollált cukorbetegségben szenvedő páciense részvételével zajlott le, kiderítette, hogy azok, akik napi 150 ml vörösbort fogyasztottak mediterrán diétával kombinálva, 2 év múlva lényegesen magasabb HDL (jó) koleszterinszinttel, és apolipoprotein(a)1 szinttel rendelkeztek, mint azok, akik ásványvizet ittak az egészséges étrend mellé.Ezen kívül azoknak, akik ugyanennyi fehér bort ittak, lényegesen csökkent az éhgyomri plazma-glükóz szintjük az ásványvizet fogyasztó csoporthoz képest.

Mindkét borfogyasztó csoportnak jelentősen javult a triglicerid-szintje. A kutatás vezetője, Dr. Iris Shai, az izraeli Ben Gurion Egyetem munkatársa szerint a vizsgálat sikere után nagyobb résztvevőszámú, több egészségügyi központra kiterjedő kutatásra van szükség a megbetegedések és halálesetek előfordulásának megfigyelése céljából. Az azonban tény, hogy a mértékletes bor- és különösen a vörösbor-fogyasztásnak vannak bizonyos előnyös hatásai, bár ezeket a potenciális kockázatokkal ütköztetve is fel kell mérni.

fresh-red-wine-free-desktop-wallpaper-5120x3200

Javasolható az alkohol?

A vizsgálat, amelynek eredményeit az Annals of Internal Medicine című szaklap 2015. október 13-i számában hozták nyilvánosságra, egyelőre meglehetősen ellentmondásosnak számít, mivel kockázatos lehet egy cukorbetegnek a mértékkel történő alkoholfogyasztást ajánlani. A kutatók szerint, ha a bornak valóban jó hatása van a kockázati tényezőkre, azt egyelőre még nem tudni, melyik borfajta hatása a leghasznosabb.Dr. Shai elmondta, hogy 2007-ben egy kezdeti, 3 hónapos megvalósíthatósági tanulmány zajlott le, amelyben a kutatócsoport 109 absztinens cukorbeteget vizsgált meg, és megállapította, hogy a vörösbor fogyasztása jelentősen csökkentette az éhgyomri plazma-glükóz értékeket, azokkal a vizsgálati résztvevőkkel szemben, akik továbbra is tartózkodtak az alkoholfogyasztástól.

A CASCADE vizsgálatban a kutatók a cukorbeteg páciensek alkoholbevitelének hosszú távú hatását és biztonságosságát szerették volna felmérni, és azt is vizsgálták, melyik borfajtának milyen hatása van. Az alkoholtól általában tartózkodó páciensek vizsgálatát 2009 novemberében kezdték meg, és a résztvevőket véletlenszerűen osztották a 150 ml vörösbort, fehér bort, illetve ásványvizet fogyasztó csoportba. A vizsgálati alanyok két évig minden este a csoportjuknak megfelelő italt fogyasztották.

A vizsgálatban nem vehettek részt azok, akik a kutatás kezdetekor hetente egynél több alkoholos italt ittak meg, illetve személyes vagy családi kórtörténetükben szerepelt az infarktus, a stroke vagy a szenvedélybetegség.A résztvevőket számos vizsgálatnak vetették alá, mérték a vérnyomásukban, a pulzusszámukban, a vércukorszintjükben bekövetkező változásokat, és ultrahangos, valamint MRI vizsgálatok segítségével követték az érelmeszesedés és a testzsír alakulását. Az alkohol dehidrogenáz (ADH) genetikai tesztelését és elvégezték, valamint számos elektronikus kérdőívet töltöttek ki.

red-wine-grapes-chesse-and-sausages-wallpaper-10869

Kinek lehet jó?

A kétéves időszak végén a vörösboros csoport esetében jelentősen, 0,05 mmol/l-rel (2,0 mg/dl-lrel) nőtt a HDL (jó) koleszterin szintje az ásványvizes csoporthoz képest. Az apolipoprotein(a)1 szintje 0,03 g/l-rel nőtt. A vörösboros csoportban az összkoleszterin és a HDL koleszterin aránya 0,27-tel kisebb lett.

A vérzsírszint változásaiban nem volt lényeges különbség a fehérboros és az ásványvizes csoport között. A fehérbort fogyasztó csoport esetében viszont jelentősen csökkent az éhgyomri plazma-glükóz szintje. Az ásványvizet ivó csoport értékéhez képest 1,0 mmol/l-rel lett kisebb. Ez az eredmény a vörösbort ivó csoportban nem jelentkezett.

A trigliceridszint is kedvezőbben alakult a vörös- és fehérbort ivó csoportnál, mint az ásványvizet fogyasztóknál: a vörösbort fogyasztóknál 0,1 mmol/l-rel (12,0 mg/l), a fehérbort fogyasztóknál 0,09 mmol/l-rel lett kisebb.
Az ADH1B*1 allélt hordozók, az etanolt lassan lebontók esetében a borfogyasztás jelentősen javította a glikémiás kontrollt azokhoz képest, akik az ADH1B*2 homozigótát hordozzák, vagyis gyorsan bontják le az etanolt. Ebben a csoportban alacsonyabbak voltak az éhgyomri plazma-glükóz szintek és a HbA1c szintek.
A kutatók szerint az ADH1B variánsok segíthetnek azoknak a cukorbetegeknek az azonosításában, akiknek az esetében valóban jó hatású lehet a mértékletes borfogyasztás.

09bc0d97-f60c-420d-9c80-5da8272019b1

Az alvásuk is javult

A csoportok egyikében sem következett be jelentős változás a vérnyomás, a májfunkció, az elhízás mértéke, a gyógyszeres kezelés és a hátrányos események és tünetek terén. Ám a borfogyasztó csoportok mindegyikében jobb alvásminőségről számoltak be a résztvevők, mint a vízfogyasztó csoportban.

Dr. Shai szerint a kutatók azt feltételezik, hogy a borfogyasztó csoportokra gyakorolt hatás hátterében az etanol állhat – így a kétféle borfogyasztó csoport közötti különbségek meglepőek voltak.

A résztvevők által fogyasztott kétféle bor alkohol- és kalóriatartalom tekintetében csaknem azonos volt, de a vörösbor fenoltartalma a fehér borénak hétszerese, míg a specifikus rezveratrol-vegyületek mennyisége a fehér borban található mennyiség négy-tizenháromszorosa volt.

IMG_5534-1

Igyon-e, aki eddig soha nem ivott?

A tanulmányhoz fűzött kommentárjában Dr. William Yancy, az amerikai Duke University orvosi karának munkatársa megjegyezte, hogy az alkohol ilyetén hatásainak feltérképezésére eddig nem volt sok kontrollált bizonyíték. Ez a kutatás is csak a rövid távú hatásokra koncentrált, és nem a betegség kimenetelére, például a halálozásra. Bár érdekes információval szolgál, de valószínűleg egyelőre nem változtat a jelenlegi klinikai ajánlásokon.Dr. Yancy szerint a korábbi, megfigyelésen alapuló kutatások azt mutatták, hogy a mértékletes alkoholbevitel a halálozások alacsonyabb arányához kapcsolható. Épp ezért, aki mértékkel fogyasztja a bort, az folytathatja. Az azonban kétségtelen, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás káros.

A nagy kérdés az, hogy javasolható-e az alkoholfogyasztás azoknak, akik jelenleg nem isznak. Ez a tanulmány arra utal, hogy egy-egy pohár bor elfogyasztása ténylegesen csökkenti a kockázatot. A vörösbor a HDL koleszterin szintjét emeli, míg a fehér bor a vércukorszint-szabályozást segíti, így bármelyik jó lehet a kockázati tényezők csökkentésére.

Borháló Veszprém